I går kväll hade Magnus Carlsson premiär med sin julturné för en fullsatt kyrka i Kalix!

Med sig i bagaget hade han en bred repertoar och duktiga musiker. Till sin hjälp hade han dessutom tre körer, barnkören, cantilena och vokalix. Allt detta sammantaget blev en fantastisk konsert med mycket skönsång.

Jag satt på första bänkraden med min mamma och svärmor och vi njöt i fulla drag. När det var slut ville ingen gå därifrån. Magnus är otroligt duktig både på att sjunga och framträda, ett fullblodsproffs.

Min placering i kyrkan gav så klart en del bilder, jag satt ju bara två meter ifrån!

Nu får jag titta på bilderna och tänka tillbaka, tanka med ny energi från konserten!

Ha en trevlig kväll allesammans!

/Lena
Ps. Klicka på bilderna för att se dem större. Ds.
 
 
Fotovädret är inte direkt något att skryta med just nu!

Då får jag lov att kika i arkivet!

Jag tror inte att jag har visat bilderna från halloween här på bloggen, gjorde nog bara det på Facebook!

Så håll tillgodo, här kommer de!
Klica på bilderna för att se dem större!

Ha en trevlig helg allesammans!

/Lena
 
 
Skolan är ett hett debattämne i Kalix just nu!

Minskat elevunderlag och finanskrisen gör att nedskärningar måste göras. Frågan är bara hur nedskärningarna ska göras?

Det finns flera förslag och det senaste, som socialdemokraterna i Kalix har tagit fram, har väckt heta känslor bland kommunmedborgarna!

Skolstrukturförslaget i sin helhet finns att läsa Här.

Den skola som ligger mig varmast om hjärtat, och nu ska läggas ner fr o m ht -10, är Centrumskolan som ligger mitt i Kalix. Den har jag gått på själv och nu går min son där.  Barnen från skolan ska bussas till Näsbyskolan som ligger i utkanten av Kalix samhälle. Detta trots att det är den billigaste och mest kostnadseffektiva skolan i hela kommunen.

Att man väljer att lägga ner Centrumskolan före alla byaskolor är att man på kommunen tror att den byggnaden är lättast att avyttra. Därför låter man mindre skolor med 30 och 40 elever finnas kvar i ett par år till! Man agerar alltså tvärtemot vad all forskning visar, att människor runt om i världen tenderar att flytta till tätbebyggda områden.

I går kväll hölls ett möte i Centrumskolans matsal där man bjudit in Håkan Nyman (s), Monica Westman (skolchef) och Karl-Axel Bergström (teknisk chef) för öppen diskussion. Då framkom det vilket dåligt underlag man tagit fasta på i sitt beslut och dessutom visade det sig att den stora besparingen kommunen gör nästa år blir på personal inom skola och barnomsorg. Kostnaderna för byggnader flyttas bara över till en annan nämnd inom den kommunala sektorn. Vi skattebetalare gör med andra ord ingen vinst. Kostnaderna blir fortsatt höga.

Norrbottens Kuriren och NSD var också där, NSDs artikel kan du läsa här och Kurirens artikel finns att läsa här.

Min åsikt i frågan har ni nog redan listat ut, jag tycker att detta är rent vansinne!

Vill man ha infrastruktur runt sig så bosätter man sig i centrum, kan man avvara infrastruktur så kan man bo i utkanterna! Svårare än så är det inte. Landsbygdsutveckling i all ära, men har man inte pengar i en kommun så måste man i alla fall försöka behålla ett levande centrum. I Kalix bussar man iväg alla barn och tar i stället in gamlingar. Dör centrum ut så dör även landsbygden ut!

/Lena
 
 
Picture
Förra helgen gick Kalix Löjromsfestival av stapeln. Festivalen är ett samarbete mellan Kalix Kommun och företagare på orten.
Här blir min svärfar intervjuad om årets fiske av en representant från näringlivskontoret på kommunen.
Bredvid sig har han en styrelserepresentant från Bd-Fisk, Folke Spegel, samt Kalix kommunalråd Robert Forsberg.
Picture
Under invigningen i Gallerian såldes det smycken och accessoarer i form av löjkorn och det bjöds på friterad löja med stark chilisås, på Thailändskt vis. Den kunde jag dessvärre inte smaka eftersom jag inte tål gluten, men de som smakade tyckte att det var gott.

Senare på kvällen var det Löjromsgala på hotell Valhall. Där åt vi en trerättersmiddag med löjrom som ingrediens i både förrätt och varmrätt. Det var en trevlig kväll som slutade tidigt på morgonen!

Kalixlöjrom är ett otroligt starkt varumärke för vår kommun som nu håller på att Eu säkras. Det utförs kontinuerliga kontroller av Livsmedelsverket för att säkerställa kvalitén.

Ha en fortsatt trevlig söndagskväll allesammans!

/Lena
 
 
Klicka på bilderna för att se dem större!

Ytterligare några bilder från Bredskär.

/Lena
 
 
Klicka på bilderna så ser du dem större!

Bilder från helgens jakttur i skärgården, Bredskär heter denna ö.

/Lena
 

Google Analytics, Google Search, Google.se, Altavista